Rusya’yı finansal kara listeye ekleme talebi için karar çıktı

Rusya piyasaları açısından kaygı yaratan yeni bir gelişmenin eşiğinden dönüldü. Uluslararası Kara Para Aklamayla Mücadele Grubu (FATF), Rusya’yı kara veya gri listeye dahil etmedi. Bu listelerde yüksek kara para aklama riskine sahip ülkeler bulunuyor ve Rusya’nın listeye alınması talebini Ukrayna dile getirmişti. Kiev’in talebi dikkate alınmadı.

FATF’nin son dönem toplantıları dün Paris’te başladı. Bu toplantıda, Rusya’nın kara veya gri listeye eklenmesi resmi olarak görüşülmedi, ancak toplantı öncesinde Ukrayna, Rusya’nın bu listelere dahil edilmesi için baskı yapmıştı. Buna rağmen, FATF Rusya’yı listelere eklememe kararı aldı, ancak Rusya’nın üyeliğinin 2023 yılında askıya alınması kararının hâlâ geçerli olduğunu belirtti.

Toplantının ardından yayımlanan resmi açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyonların FATF’ın küresel finansal sistemin güvenliği, istikrarı ve bütünlüğünü koruma ilkelerine aykırı olduğu vurgulandı. FATF, Rusya’ya yönelik mevcut tedbirlerin sıkı bir şekilde uygulanmasını ve bu tedbirlerin aşılmasıyla ilgili yeni risklere karşı dikkatli olunması gerektiğini yeniden hatırlattı. Ayrıca, Rusya’nın küresel finansal sisteme yönelik oluşturduğu risklerin devam ettiğine dikkat çekildi.

Şu anda FATF kara listesinde yalnızca üç ülke var: Kuzey Kore, İran ve Myanmar. Toplantıda ayrıca FATF gri listeyi genişleterek Hırvatistan, Vietnam ve Kamerun’u ekledi. Bu ülkeler, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede eksiklikler barındıran ülkeler olarak belirlendi ve FATF tarafından daha sıkı bir denetim altına alındı. Toplantıda, bu ülkelerin gerekli reformları gerçekleştirmeleri için takipte olunacağı belirtildi.

FATF’in Paris’teki toplantısı, Rusya’nın uluslararası finans sistemindeki rolü ve bu rolün yaptırımlar karşısında nasıl şekilleneceği konusunda küresel dikkat çekerken, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika gibi gri listedeki 23 ülkenin de ilerlemeleri gözden geçirildi

FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede standartlar belirleyen bir örgüt olup, yaklaşık 190 ülke bu standartlara uyuyor. Ancak yalnızca 37 ülke FATF’e üye. Rusya’nın üyeliği Şubat 2023’te askıya alınmıştı.

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina daha önce verdiği bir demeçte, “Bizi FATF’ten dışlamanın nesnel bir gerekçesi yok” demişti. Nabiullina, Rus tarafının bu konuda “mümkün olan her türlü” iletişimi yürütmeye ve pozisyonunu açıklamaya çalıştığını, bu tür önlemlerin alınması olasılığının “siyasi amaçlı bir karar” olduğunu da söylemişti.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir